Як називається велика просфора з вівтаря?

Артос, Буквально – «квасний хліб». Саме так називається велика просфора, яку ставлять перед вівтарем на пасхальній Світлій седмиці. Освячують артос на Великдень, а поділяють та роздають віруючим у суботу Світлого тижня. Артос зберігають будинки до наступного Великодня і вживають натще під час хвороби.14 Jun 2016

Євхаристія.

Традиція виготовлення артосу сильно вплинула на великодню кухню православних народів: народним переосмисленням артосу є великодній хліб — паска росіян, паска українців, козунак румун та молдаван тощо.

Зазвичай це робиться вранці, з молитвою, натще. Існує навіть особлива молитва "На прийняття святої води та просфориМожна запивати її святою або звичайною водою. Якщо у вас є також антидор або богородична просфора, то спочатку потрібно скуштувати антидор, потім богородичну просфору, а лише потім дев'ятичинну.