З двох ємностей з холодною та гарячою водою у морозильній камері, швидше замерзне гаряча вода. Підтвердженням цього факту є, наприклад, те, що на сильному морозі відкриті труби з гарячою водою замерзають швидше холодних.
Холодна вода починає замерзати зверху, погіршуючи цим процеси тепловипромінювання і конвекції, отже, і втрат тепла, тоді як гаряча вода починає замерзати знизу. При додатковому механічному перемішуванні води у контейнерах холодна вода повинна замерзати швидше.
Адже гарячої треба спочатку охолонути, а потім уже замерзнути, а от холодної остигати не потрібно. Однак досліди показують, що в лід швидше перетворюється саме гаряча вода.
Посудина з чистою водою повинен швидше замерзнути, цей метод можна використовувати для виділення чистої води. Наприклад, якщо поставити заморожувати воду, то насамперед замерзає сама чиста її частину. Якщо перетримати, то й більше брудна її частина теж застигне.