Як зберігати просфори в холодильнику?

Після випікання просфори повинні охолонути до кімнатної температури, після чого їх можна помістити для зберігання в холодильник. Складати можна в дерев'яні (фанерні) ящики, пластикові контейнери (харчовий пластик) та металеві каструлі.

За своїм досвідом скажу, що найзручніше зберігати просфору наступним чином. Поки вона свіжа, розрізати її на маленькі шматочки, покласти їх у полотняний мішечок, щоб вони висохли (можна і поліетиленовий, тільки не закривати його, щоб був доступ повітря). Коли частки просохнуть, їх зберігають хоч кілька років.

Зазвичай це робиться вранці, з молитвою, натще. Існує навіть особлива молитва "На прийняття святої води та просфориМожна запивати її святою або звичайною водою. Якщо у вас є також антидор або богородична просфора, то спочатку потрібно скуштувати антидор, потім богородичну просфору, а лише потім дев'ятичинну.

Здрастуйте, Світлано! Так, розділяти (розрізати) просфору на частині мирянину можна, можливо. Верхню частину можна, можливо відокремити, а можна, можливо і розрізати разом із нижньою – це цілком припустимо.