Як правильно запарити мак для куті?

Важливо щоб мак був свіжим і не було жодних сторонніх запахів. Чим більші самі зерна маку тим краще. Висипаємо мак у кухлик або каструльку і заливаємо його крутим окропом, щоб окріп його злегка покрив. Закриваємо кришкою і залишаємо для запарювання на 10 хв.

На одну частину маку потрібно дві частини окропу (100 грам зерен – 200 мілілітрів окропу). Залитий окропом мак потрібно накрити кришкою, а після того, як він вбере рідину, – проварити зерна кілька хвилин.

Вода має покрити мак для куті на 2-3 пальці. За цей час мак розбухне і його легко можна буде розтерти. Потім варто злити воду, але на дні трохи залиште, інакше мак може швидко підсохнути. Потім три столові ложки маку покладіть у макітру і починайте терти макогоном.