Спиртометр дозволяє визначати відсоток спирту в алкоголі, а виномір використовується при виробництві вина та браги для вимірювання міцності та додатково вказує на рівень цукру. Розрізняються прилади діапазону вимірювання спирту – виномір визначає цукор від 0 до 25% спирт від 0 до 12%.
Інструкція користувача виноміру капілярного:
- 1) Промити виномір перед застосуванням теплою водою та видуйте всю воду з каналів.
- 2) Наповніть вином (t=20°C) прилад, де лійка. …
- 3) Закрийте пальцем вузький кінець і вилийте зайве вино із широкої частини приладу.
- 4) Поставте прилад лійкою вниз на рівну поверхню.
Якщо ви хочете робити вино за всіма правилами, то вам не обійтися без спеціальних приладів ареометрів. Є кілька їх видів: спиртомір, цукромір, гідрометр і виномір. Вони використовуються для визначення питомої густини рідини, кількості спирту та цукру.