Що таке ЛПНГ та ЛПВЩ

ЛПНГ і ЛПДНЩ (низької та особливо низької щільності) – у цих молекулах мінімум білку й багато жиру. Переміщаючись судинами, вони відкладають бляшки, а також розносять холестерин по всьому організму. Через це підвищується ризик розвитку патологій жовчного міхура, серцево-судинної системи та інших органів.

Зазвичай критичним вважається рівень «поганого» холестерину, що перевищує 5,4 ммоль/л.

Ліпопротеїди низької щільності є основним переносником холестерину в організмі. Саме їх називають «поганим» холестерином, тому що зростання ЛПНЩ веде до відкладення на стінках артерій холестеринових бляшок. Погіршення течії крові загрожує розвитком атеросклерозу, ішемічної хвороби (і інфарктів), інсультів.

Продукти для зниження рівня холестерину

  • Лосось
  • Овес
  • Горіхи та насіння
  • Цитрусові
  • Оливкова олія
  • Бобові
  • Авокадо
  • Какао

Показники холестерину (загального, ЛПВЩ і ЛПНЩ) оцінюються у комплексі: загальний — у жінок 4,45-7,7, у чоловіків 4,09-7,3 ммоль/л; ЛПВЩ — у жінок 0,96-2,35, у чоловіків 0,72-1,68 ммоль/л; ЛПНЩ — у жінок 2,31-5,44, у чоловіків 2,02-5,26 ммоль/л.

Якщо говорити про сумарний рівень холестерину в крові, норма становить 2,8-5,2 ммоль/л. З нього частка «хорошого» має бути в межах від 1 до 1,8, а «поганого» – на рівні 2,2-4,8 ммоль/л. При цьому, коли лікарі кажуть, що у вас підвищений рівень холестерину, то мають на увазі ЛПНГ та ЛПДНЩ.





Кількісний показник таких сполук, як бета-ліпопротеїди та ЛПВЩ має діагностичне значення, кількість ліпопротеїдів вказує на ступінь розвитку відхилення у різних тканинах та системах. Ліпопротеїди складаються з ефірів холестерину в ядрі та …